Juridische waarborg voor biologische teelt

 

Het klinkt logisch: bij biologische fruitteelt is er geen sprake van risico’s voor de volksgezondheid. Er is dus ook geen spuitzone voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Toch zijn er planregels of vergunningvoorschriften nodig. SPA WNP verzorgde de juridische onderbouwing voor een appels- en perenteler in Buren.

Milieu en dierenwelzijn

Biologisch is een wettelijk beschermde term. Ieder bedrijf dat biologisch produceert, moet Skal-gecertificeerd zijn. Uitgangspunten hierbij zijn het behoud van milieu, natuur en landschap, en het welzijn van dieren. De biologische landbouw werkt daarom vooral met niet-chemische methoden om aantasting van de teelt te voorkomen. Zoals rassenkeuze en gezond uitgangsmateriaal. Bestrijdingsmiddelen zijn bij voorkeur van natuurlijke oorsprong. Maar soms is dat niet afdoende. Dan zijn enkele chemische bestrijdingsmiddelen toegestaan met een zo laag mogelijke eco-toxiciteit. De toxiciteit voor mensen is daarmee helemaal uiterst laag. Verder gelden er vaak strenge gebruiksvoorschriften. Zoals langs de randen van het perceel werken met technieken die spuitdrift met 90% of meer reduceren.

Skal-certificaat voor biologische productie

Bij biologische fruitteelt is geen gezondheidsrisico tot buiten de boomgaard te verwachten. Daarom geldt er geen minimale afstand, buffer of spuitzone tot een gevoelige bestemming. Alles wat nodig is, is een bewijs dat er in de boomgaard biologisch wordt geteeld. Met een geldig Skal-certificaat hebben we de juridische onderbouwing snel rond.

Meer weten over de juridische kant van biologisch?

Er zijn geen nieuwsberichten om te tonen.