Advies lithium-ION batterijen

Milieu

Ruimte

Op verzoek van Nowos heeft SPA WNP ingenieurs de te hanteren richtafstanden in het kader van ruimtelijke ordening onderzocht. Nowos is een bedrijf dat zich bezighoudt met reparatie, hergebruik, refurbishment, logistiek, opslag en ontwikkeling van Lithium-ION accu’s.

In veel bestemmingsplannen is aangegeven dat, op een bedrijventerrein/industrieterrein, bedrijven tot een bepaalde milieucategorie gevestigd mogen worden. Deze milieucategorie wordt bepaald aan de hand van de “VNG-handreiking bedrijven en milieuzonering” of aan de hand van de “Staat van bedrijfsactiviteiten”, zoals die voor het bestemmingsplan is vastgesteld. In beide gevallen lopen bedrijven er tegenaan dat de activiteiten met Lithium-ION accu’s zodanig nieuw zijn, dat ze niet zijn genoemd zijn in het bestemmingsplan. Dit betekent dat altijd onderbouwd moet worden welke milieucategorie en te hanteren richtafstanden gehanteerd moeten worden.

Voor de opslag van Lithium-ION batterijen is onder andere de nieuwe PGS-richtlijn 37-2 van toepassing.

 

De PGS37-2 is een specifieke veiligheidsnorm die is opgesteld voor de opslag van lithium-houdende energiedragers, zoals batterijen, cellen of accu’s. Deze norm is bedoeld om de veiligheid van deze opslag te garanderen en beschrijft de vereisten waaraan de opslag moet voldoen. De norm is van toepassing op opslagen die boven een bepaalde ondergrens liggen welke afhankelijk is van het type opslag. In veel gevallen is deze ondergrens 1.000 kg per brandcompartiment, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen die aan de opslag worden gesteld.

Samen met Nowos is een advies opgesteld op welke wijze de opslag aan de vereisten ten aanzien van richtafstanden en PGS kan voldoen. Met deze onderbouwing kan Nowos de mogelijkheid voor vestiging van haar bedrijf op een industrieterrein in het kader van een bestemmingsplan onderbouwen en hiermee verder groeien.

Geleverde diensten

Haalbaarheidstoets

Wilt u
meer weten?

Onze collega’s helpen u
graag verder.

Sebastian Hahn

Specialist milieuaspecten

Jochem Boschloo

Adviseur