Bijna energieneutraal in 2021: wat verandert er?

Vraagt u na 1 januari 2021 een omgevingsvergunning aan voor nieuwbouw? Dan gelden er nieuwe eisen. Het gaat dan niet alleen om de nieuwe norm NTA 8800 in plaats van NEN 7120 en NEN 1068. We zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Van EPC naar BENG

De belangrijkste verandering: in plaats van de ‘vage’ energieprestatiecoëfficiënt (EPC) komen er drie grootheden:

  • BENG 1: de maximale energiebehoefte (in kWh/m² per jaar)
  • BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik (in kWh/m² per jaar)
  • BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie (procentueel ten opzichte van het gebouwgebonden energiegebruik)

De eisen voor thermische isolatie blijven vrijwel gelijk. Wel zijn de minimale Rc-waarden verhoogd. Daarnaast is er een nieuwe eis tegen oververhitting.

Gevolgen voor u

Als bouwer of opdrachtgever heeft u vanaf 2021 te maken met een aantal nieuwe verplichtingen. Zo moet u bij de vergunningaanvraag een berekening aanleveren en komt er een extra toetsmoment bij de oplevering. Deze extra toets vraagt om extra (administratieve) werkzaamheden tijdens de bouw. Zo moet u in een dossier de facturen bijhouden van onder andere isolatiematerialen en installaties. En u moet foto’s laten maken tijdens het aanbrengen ervan.

Meer weten?

Bij SPA WNP ingenieurs maken Daan Steeghs en Gerton van Middendorp de berekeningen. Wij registreren bij de toetsmomenten de gemaakte berekeningen voor u bij de rijksoverheid.

Lees hier meer over de veranderingen. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen!